Nieuws

Gert Kema ontvangt KNPV-prijs 2024 voor onderzoek naar duurzame gewasbescherming

Gepubliceerd op
3 juni 2024

Onderzoeker Gert Kema heeft de KNPV-prijs 2024 van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) ontvangen. De prijs wordt toegekend aan een persoon die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van weerbare teelten.

Kema wordt door de jury geprezen om zijn visie, passie en ondernemingsgeest, en voor het zichtbaar maken van zijn internationale onderzoeksprojecten via interviews in de media en wetenschappelijke publicaties. Gedurende zijn lange carrière heeft Gert Kema zich op uitzonderlijke wijze ingezet voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in de gewasbescherming, concludeert de jury. Zijn werk omvat onder andere onderzoek naar Septoria-bladvlekkenziekte in granen en teeltbedreigende schimmelziekten in bananen. Dat laatste leidde tot nieuwe Nederlandse bedrijven voor bananenveredeling. Sinds 2018 leidt Kema de vakgroep Fytopathologie van Wageningen University & Research en heeft hij vele studenten en promovendi begeleid.

“Met de toekenning van de KNPV-prijs 2024 wil de jury een kroon zetten op Kema’s lange en vruchtbare carrière in de fytopathologie in het bijzonder en de gewasbescherming in het algemeen,” staat te lezen in het juryrapport. Kema zelf is blij verrast: “Ik zag mezelf niet als prijswinnaar en had dit totaal niet verwacht. Het is een hele eer!”

De uitreiking vond plaats aan het einde van de KNPV-bijeenkomst op 30 mei met het thema ‘Klimaatverandering en Plantenziekten’, waar experts spraken over de impact van klimaatverandering op plantgezondheid in Nederland.

Over KNPV

De Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging, opgericht in 1891, is de oudste plantenziektekundige vereniging ter wereld en bevordert kennisuitwisseling en samenwerking op het gebied van plantenziekten en plagen.